Albert van der Zeijden

Over Albert

Albert van der Zeijden

Albert van der Zeijden was historicus en werkte als Hoofd van het team Kennisontwikkeling bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (voorheen het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, daarna het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Lees meer.

Vanaf 1 januari 2017 werkte Albert tevens als Research Fellow Intangible Heritage Studies van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Lees meer.

Albert van der Zeijden

Promoveren

In 2002 promoveerde Albert aan de Universiteit van Amsterdam op ‘Katholieke identiteit en historisch bewustzijn.W.J.F. Nuyens (1823-1894) en zijn ‘nationale’ geschiedschrijving (Uitgeverij Verloren, Hilversum 2002). 

Lees hier het proefschrift.

Interview met Albert over zijn proefschrift in het radioprogramma OVT (2002).

Albert van der zeijden

Vlaams- Nederlandse samenwerking

Albert was sinds 2002 lid van de redactie van Volkskunde, het Vlaams-Nederlandse tijdschrift over de cultuur van het dagelijks leven.

Jarenlang had Albert een geweldige samenwerking met het team van Werkplaats immaterieel erfgoed in Vlaanderen om gezamenlijke initiatieven zoals conferenties, publicaties, projecten en expertisewerk te realiseren met betrekking tot het borgen van cultureel immaterieel erfgoed.

In memoriam van het team en bestuur Werkplaats immaterieel erfgoed.

Lees hier ‘De nalatenschap van dr. Albert van der
Zeijden (1957-2021)’
  – Vrije universiteit Brussel

Lees hier ‘De nalatenschap van dr. Albert van der
Zeijden (1957-2021)’
  – KNAW

ICH NGO Forum

Het KIEN is een Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) die is geaccrediteerd bij de UNESCO conventie van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Albert vertegenwoordigde het KIEN in het Intangible Cultural Heritage NGO Forum.

Lees meer

Foto: De Working Group Research tijdens het Intergouvernementeel Comité van de UNESCO conventie in Windhoek, Namibië in 2015.

 

Working Group Research

Albert was coördinator van de Working Group Research van het ICH NGO Forum.

De Werkgroep Onderzoek (WG-Research) werd opgericht tijdens de 10e zitting van het Intergouvernementeel Comité in Windhoek in november 2015. De WG-Research heeft tot doel de dialoog te bevorderen en te vergemakkelijken tussen onderzoek dat wordt uitgevoerd door NGO’s, universiteiten en gemeenschappen over thema’s als borging, duurzaamheid, diversiteit, ethiek, enz., terwijl de plaats en betrokkenheid van gemeenschappen bij dit onderzoek wordt versterkt om samen nieuwe kennis te construeren door middel van participatieve, interactieve en innovatieve benaderingen, waarbij zowel lokale als academische kennis betrokken is.

Lees meer

Heritage Alive

In 2012, tijdens de vergadering van het Intergouvernementeel Comité van de UNESCO-conventie in Bakoe, Azerbeidzjan, besloot het ICH NGO Forum om een online tijdschrift op te richten met de titel Heritage Alive. Het concept was om kennis uit het veldwerk te delen in gemeenschappen en met praktijkmensen, tussen de door UNESCO geaccrediteerde NGO’s en experts, om van elkaar te leren. Er werd een redactieraad gevormd, met leden van over de hele wereld. Albert was vanaf die periode lid van de redactie. 

 

Traditional Musical Instruments: Sharing Experiences from the Field is dedicated to our dear friend and colleague, Albert van der Zeijden. Albert was an active member of the #HeritageAlive editorial board since the beginning in 2012. Albert was also an active member of the ICH NGO forum and highly appreciated as a great colleague and friend in our ICH family. We extend our gratitude to the Norwegian Crafts Institute and the Quebec Council for Living Heritage (CQPV) for their financial and logistical support. We will miss Albert, both in the Editorial Board and in the ICH family. May he rest in peace.

Lees meer

Bovenstaande uitgave van Heritage AliveTraditional Musical Instruments (2021) is opgedragen ter nagedachtenis aan Albert.

Unesco

In 2015 vertegenwoordigde Albert het KIEN in de ‘Evaluation Body’, het orgaan van de UNESCO dat de nominaties onderzoekt voor inschrijving op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Deze lijst is bedoeld om traditionele ambachten, sociale gewoontes en kunsten wereldwijd te beschermen.

Lees meer

Expertisegebieden

Publicaties

01

_____________

Sleutelpublicaties over immaterieel erfgoed en immaterieel erfgoedbeleid.

02

_____________

Sleutelpublicaties over volkscultuur en (public) folklore

03

_____________

Diverse sleutelpublicaties over het Katholicisme

04

_____________

Literaire, kunstzinnige en muzikale onderwerpen